Informateur: 'Pad met VVD en PVV niet begaanbaar'

Informateur Rosenthal heeft koningin Beatrix gemeld dat het pad naar een parlementair meerderheidskabinet waaraan VVD en PVV deelnemen 'niet begaanbaar is gebleken'. Hij zet zijn verkenningen voort naar andere mogelijkheden.

Dat heeft informateur Rosenthal gezegd in een korte toelichting op het verloop van zijn informatiewerkzaamheden.

Rosenthal had de opdracht gekregen als eerste de mogelijkheden te onderzoeken van een kabinet waaraan de grootste partij (VVD) en de grootste winnaar (PVV) deelnemen en dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal.

De informateur heeft gesprekken gevoerd met de tien fractievoorzitters en daarin onder meer gevraagd of zij willen deelnemen aan een kabinet met deze twee partijen. De PvdA heeft laten weten die coalitie niet aan een meerderheid te willen helpen.

Daarna heeft informateur Rosenthal drie keer individuele gesprekken gevoerd met de fractievoorzitters Rutte (VVD), Wilders (PVV) en Verhagen (CDA) en één keer een gesprek met Rutte en Wilders samen. Hierbij bleek dat het voorstel om verder te praten in drie- of  tweegesprekken voor het CDA geen gaanbare weg was. Fractievoorzitter Wilders heeft daarna nogmaals gezegd alleen met VVD en CDA verder te willen, aldus Rosenthal.

'Daarmee is aan het onderzoeken van deze optie een einde gekomen.' De informateur zei geen waardeoordeel te willen geven.

De moeilijke situatie waarvan de opdracht spreekt is een bijzonder gegeven, zei Rosenthal. Daaronder valt ook de economische situatie. Hij heeft daarom gesprekken gevoerd met financieel-economische deskundigen. De conclusie daaruit was dat spoedige vorming van een nieuw kabinet van 'het grootst mogelijke belang is'.

Rosenthal gaat nu zijn verkenningen nu richten op andere mogelijkheden.