'Als je er niet in gelooft, moet je er niet aan beginnen'

Bij de onderhandelaars is ook de wil aanwezig om er een succes van te maken. Dus dat belooft een goed proces. Dat zei informateur Opstelten bij de start van zijn werkzaamheden.

De oud-burgemeester van Rotterdam is woensdagavond 4 augustus door koningin Beatrix tot informateur benoemd.

Opstelten zal met de fractievoorzitters Rutte (VVD), Wilders (PVV) en Verhagen (CDA) 'voortvarend en zorgvuldig' toewerken naar een mogelijk regeerakkoord van VVD en CDA en een gedoogakkoord van die twee fracties en de PVV.

Opstelten gelooft in de mogelijkheid van de spoedige komst van een stabiel kabinet van VVD en CDA, dat met steun van de PVV kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal. Als je er niet in gelooft, moet je er niet aan beginnen, aldus de informateur tijdens een korte persconferentie. Hij verwacht de komende drie weken gesprekken te zullen voeren.
Mediastilte

Tijdens de onderhandelingen - die plaatsvinden in het gebouw van de Eerste Kamer - heeft hij met de fractievoorzitters mediastilte afgesproken. 'Het belang van het proces staat natuurlijk centraal en daarom zullen wij de gesprekken met elkaar voeren en niet via u.'

De informateur heeft een startgesprek met Rutte, Wilders en Verhagen gehad. Daarnaast ontvangt hij zijn voorgangers Lubbers, Rosenthal, Wallage en Tjeenk Willink, en de minister van Financiƫn. Maandag 9 augustus gaan de onderhandelingen echt van start.